RSS

Sahranite mi srce kraj ranjenog kolena

09 апр

originalslika-10636723Propadali su tokom istorije mnogi narodi. Propadanje mu dođe nešto kao normalan deo životnog ciklusa naroda. Ljudi umiru, narodi propadaju, tako meni izgleda. Ali, malo je njih svoju propast doživelo na tako sistematski, organizovan, dokumentovan i strašan način kao prastanovnici Amerike. Malo. Ili nikoliko.Ovo je knjiga o tome.

Autor ove knjige, univerzitetski profesor, Di Braun (ne onaj koji piše o Da vinči kodu, ne), kako sam kaže od detinjstva opsednut tragedijom koja je zadesila Indijance, godinama je sakupljao istorijsku građu, dokumenta, svedočanstva, ne bi li došao do sistematizovane istine o onome što se dešavalo tokom nekoliko decenija devetnastog veka na tlu Severne Amerike. Za divno čudo, uspeo je, ali je rezultat toga ova sjajna, ali u isto vreme mučna knjiga. Baš mučna.

Potpuno sklonjena od bilo kakvih subjektivnih tumačenja, bilo autora, bilo drugih komentatora, ovo je knjiga koja govori sama od sebe. Bez naracije, bez uvoda i zaključaka. Od početka do kraja. Tog čudnog i posebnog naroda. Koristeći do maksimuma arhivsku građu, Di Braun je sebe ostavio u potpunoj senci, dozvoljavajući zvaničnim dokumentima, fotografijama, izjavama onih koji su učestvovali u pogromu, da ispričaju priču. Sa strane sujete pisaca, to uopšte nije bilo lako, mislim. Ali je bilo jedino moguće da bi se na kraju dobila ovako ubedljiva i vredna knjiga.

Preko kratkog uvoda o Kolumbovim utiscima nakon što je prvi put kročio na tlo Amerike, knjiga zapravo počinje zapisma sa sednice Kongresa 1860. godine na kojoj je odlučeno da naseljenici sa istoka po bagatelnim cenama mogu da kupuju zemlju. Tuđu zemlju. U bescenje. U narednih nekoliko stotina strana zapravo čitamo o sprovođenju ovakve odluke. Čitamo zvanične izveštaje sa sednica zakonodavnih tela, čitamo izveštaje sa plemenskih saveta raznih indijanskih plemena. U knjizi su, što je važno, razdvojene i zasebno opisivane borbe pojedinačnih plemena. Važne, jer nisu se svi borili za svoju zemlju na isti način. Ratoborniji su je od početka branili krvlju. Mirniji su pregovarali. Najmirniji su od početka popuštali misleći da će im nešto ostati. Iako kroz knjigu hronološki i po poglavljima razdvojena, sudbina svih plemena je naravno bila ista. Što je najtužnije, na mnogim mestima u knjizi čitamo zapise sa pregovaračkih sastanaka belog i crvenog čoveka, i čitamo kako su ovi prvi tako mirno, staloženo, hladnokrvno i organizovano lagali ove druge. I ostavili dokumenta o tome. Sa mnoštvom autentičnih fotografija, stihova i notnih zapisa indijanskih pesama knjiga dobija na uverljivosti, i razbija eventualnu monotoniju koja bi mogla da se pojavi kod čitaoca koje tema ne zanima toliko. Ako ih ima.

Ovo je dakle, autentična, dokumentovana i mračna priča o propasti jednog naroda. Mučna knjiga. Baš mučna. I važna, mislim. Istorijska knjiga, ali ne pisana za istoričare, istorijske police i tumačenja. Pisana da se čita. Danas. Biblija modernog doba. Jer je od nje ono počelo.

Ne znam kako bih sam završtio tekst, pa ću to prepustiti citatu koji zatvara i samu knjigu:

„Tada još nisam znao čemu je sve došao kraj. Ali kad danas, sa ovog visokog brda svoje starosti gledam unazad, vidim pobijene žene i pobijenu decu: leže na gomili ili razbacani po rubovima vijugave jaruge; vidim ih isto tako jasno kao što sam ih video i onda kad su moje oči bile mlade. I vidim kako je u krvavom blatu umrlo još nešto, kako je nešto sahranjeno u mećavi. Kod Ranjenog kolena umro je i san, lep san, jednog naroda…Beočug je raskinut, seme razvejano. Mi više nemamo središte, mrtvo je sveto drvo.“CRNI LOS.

 
1 коментар

Објављено од стране на 09/04/2013 инч Knjige koje preporučujem

 

Један одговор на “Sahranite mi srce kraj ranjenog kolena

  1. Повратни пинг: Sajam knjiga | markogaic

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: