RSS

Časopisi

20 јан

download imagesPočelo je sa Tempom. Ustvari, iz nekog razloga, u ovoj priči ima mesta i za stripove, tako da je možda počelo i sa Zagorom i Blek Stenom, na primer, na izlozima kioska na trgu, koji je po početku rata zatvoren i pretvoren u oronulu limenu klupu na kojoj su se čitali zaostali primerci. U svakom slučaju, Tempo je bio prva kolekcija, prvi koji se s nestrpljenjem iščekivao, prvi u koji sam se osmelio poslati pisamce, prvi putem kojeg sam sa nekim krenuo u dopisivanje, i prvi čiji su posteri visili sa zida. Tempo je bio odraz starih vremena, sa siromašnim, tako siromašno kvalitetnim papirom i štampom, i posterima koji su se lako cepali. Posle njega je došao Supersport, ako mu dobro pamtim ime, kao jedna vrsta instant bljeska, o kako je svetleo, taj punokrvni masni papir, onaj debeli što ga sa obe ruke pažljivo okrećete, Supersport je bio skup, i bio je prvi za koji su se štekali novci, prvi za čiji se poslednji primerak trkom obilazio širi centar subotom, jer ko još ima para četvrtkom kad je izlazio, prvi koji je izgledao malo više svetski. Samo malo više, koliko je bilo moguće u datim uslovima. To su bili predečački dani obojeni opčinjenošću sportom koja nikad nije prestala.

Open link in new tab- Huper i slična izdanja, kvazi tinejdž gluposti, manekenski posteri, nevredno šireg opisa.

download (1)Open link in new window- Onda se nakon praznog prostora i vremena odnekud, ne sećam se tačno iz koje rupe, pojavio Rockexpress braće Rogošić, prvi na koji smo se kolektivno pretplatili, prvi kojem smo boga pitaj zašto slepo verovali čak i kad su Enjoy Sarmu i Tornado proglasili bendovima godine, prvi koji je imao stav, kakav god ali autentični prljavi stav, tako je barem izgledalo, prvi koji se čitao više puta, prvi čiji su se tekstovi umesto postera lepili na ormare i prvi sa kojim smo se povezali sa inostranim drugarima, nekim zaluđenim Italijanima, recimo. Posle su untar glavnog dela umetali i podizdanje Metalexpressa što je bilo naizgled anarhično i lucidno. Iz ovog ugla, sve to beše klinačka smešna pizdarija. Nedavno sam na sajmu knjiga shvatio da i braća urednici i stara izdanja postoje još uvek u nekim arhivama osim mog nedavno ispražnjenog tavana. Takvi su bili dečački dani obojeni opčinjenošću muzikom koja nikad nije prestala

Open link in new tab- Period prebrzog života koji nije ostavljao vremena ozbiljnijem posvećivanju bilo kojem izdanju izuzev prelistavanja iz frizerskih i zubarskih čekaonica. Ustvari, nije istina, listali smo CKM, koji je osim ozbiljno dobre golotinje nudio i vrlo dobre tekstove (dobro, ovo sad zvuči kao kad se Ameri pravdaju zašto čitaju Playboy), mada sam stvaro tamo pročitao najbolju seriju tekstova o navijačkim grupama, recimo. Kao lepo sećanje, ostala je i slika kolege i drugara sa faksa koji nije propuštao inostrano izdanje nekog Jazz izdanja uz čiji se svaki broj dobijao disk. Strpljivo je obilazio malobrojne trafike na bulevaru koje bi dobile po koji komad i odmah sedao sa strane i listao. Baš lepo sećanje.

download (2)Open link in new window- Odraslost. Možda. Stručna periodika. Ne. Struka je precenjena. Društvena politička izdanja, samo ako su opoziciona, redak slučaj. Periodika vezana za gedžeteriju, da, povremeno, mada su prepisana i prevedena odnekud, bez stava i sa potrebom da se nekritički hvale proizvodi u cilju prodaje. Sve dok nedavno nisam shvatio da National Geographic izdaje svoj list. Zaljubio sam se, svakako. Putovanjima staroindijanskih, novozelandskih, afričkih, bilo kojih plemena, pričama iz mračnih hodnika raznih gradova, prirodom, zemljom, planetom zemljom sam mislio kazati, posvećenosti detaljima, savršenim kvalitetom fotografija, mejnstrim obradom alternativnih tema. Činjenicom da vas miljama daleko odvede. Baš daleko. Odličan časopis, verovatno prvi nakon kilometra godina za koji će ići pretplata. Odmara sve osim Poarovih vijuga, mada ni njih ne napreže koliko bogati i razgibava.

Open link in new tab. Časopisi su kao radio, ne postoje tehnologije koje će ih pregaziti, nadam se. Dobri časopisi su kao dobre radio stanice, ima ih ako se potrudite u traženju frekfencija, ako se dobro i jako potrudite. Jel čitate časopise? Zašto ne čitate, super je.

E da, Politikin zabavnik je više od teksta, materijal za enciklopediju, zasebna dimenzija, zato ga nema. Close all tabs. Shut down. Go read.

 
Оставите коментар

Објављено од стране на 20/01/2015 инч Ponekad samo pisem

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: